petek, 10. julij 2009

Popotništvo za telebane 6

6) PREHRANJEVANJE

Tu je dosti odvisno od našega budžeta in destinacije. Azija je prava gurmanska meka, saj je poceni a hkrati okusne hrane na pretek. Ker se življenje v Aziji praktično odvija na ulici, se tam tudi prehranjuje. Hrana na stojnicah je z razliko od splošnega prepričanja sveža, morda celo bolj od hrane, ki nam jo v neznanih higienskih razmerah pripravijo v restavracijah daleč od naših pogledov. Po drugi strani pa je lahko prehranjevanje precejšen strošek v razvitejših državah. Sploh če smo na poti dlje časa, verjetno ne bomo ves čas zdržali ob hamburgerjih, kebabih in drugi hitri hrani. Žal pa so restavracije dostikrat drage. Rešitev je lahko hostel, ki ima za svoje goste kuhinjo. Tako lahko hrano kupimo v najbližjem supermarketu in si jo sami pripravimo.
Kjerkoli že smo, pa bi bila prava neumnost, če ne bi poskusili vsaj najbolj znanih lokalnih specialitet. Seveda ni nujno, da tu govorimo o psih, netopirjevi krvi, raznih žuželkah ali čem podobnim. Vedno se najde lokalna jed, ki naši percepciji hrane ne nasprotuje preveč. Le pogumno!
Za najbolj pogumne pa: Kaj je ali ni hrana, je odvisno od zornega kota.

7) PREVOZI

Najdemo lahko cel spekter možnosti, od kolesa do letala. Če imamo manj časa, se večjih razdalji poslužujemo s slednjim. Prava poslastica za popotnike so lokalni prevozi, torej prevozna sredstva, ki jih uporabljajo tudi in predvsem domačini. Tu lahko gre za star avtobus, natlačen kombi, kupe vlaka v tretjem razredu ali karkoli podobnega. Potovanje z lokalnimi prevozi ima svoj čar, saj veliko lažje zaznamo utrip dežele, lažje tudi navežemo stik z ljudmi. To, da je cenejši, je seveda samoumevno. A pri tem moramo vedeti, da je tak način potovanja tudi skrajno neudoben. To je dejstvo. zato nas naj ne bo sram včasih na daljše razdalje potovati z bolj udobnimi prevoznimi sredstvi v višjih cenovnih razredih. Počasi, postopoma, se bomo že utrdili.

8) PRENOČIŠČA

Spet imamo na voljo zvrhan koš možnosti. Ponavadi se popotniki poslužujejo cenejših možnosti, kot so hostli, cenejši hoteli, moteli ali guesthousi. Pravzaprav je čisto odvisno, kako zelo smo tolerantni in koliko nam udobje pomeni. Vsa umetnost iskanja prenočišča temelji na tem, da za svoj budžet najdemo najboljšo možnost.
Dejavniki, ki vplivajo na naš izbor prenočošča so: oddaljenost od znamenitosti, plaže, avtobusne ali železniške povezanosti, priljubljenost pri ostalih popotnikih, znanje angleščine osebja, dodatne ponudbe (internet, izleti, restavracija, izposoja koles ali motorjev...), cena, čistoča (tu zraven so vključeni tudi raznorazni mali prebivalci sob), urejenost kopalnice (topla/hladna voda, skupne sanitarje, pravi WC ali "na štrbunk"...) in še kaj bi se našlo. Dejsto je, da so predvsem glavna mesta kar se prenočišč tiče, dražja, tam kjer je konkurence več, lažje najdemo kaj za svoj okus, tam kjer tega ni, nam pa cene lahko mirne duše navijejo do neba.
Marsikje imamo možnost bivanja pri domačinih, kar je svojevrstna izkušnja, ki je ne gre zamuditi. Ponavadi se take stvari zgodijo sproti na potovanju (če ravno ne obiščemo prijateljev), lahko pa gre za vnaprej pripravljeno obliko potovanja, kot je naprimer couchsurfing ali hospitality club. Oba delujeta po podobnem pricipu: včlaniš se v mrežo uporabnikov, ki so pripravljeni neznancem iz vsega sveta nuditi prenočišče v svojem stanovanju ali pa jim le razkazati mesto skozi oči domačina.

9) SOLO

Kljub svobodi in neodvisnosti solo potovanja ima ta žal tudi slabe strani. Tako potovanje je lahko dražje, saj plačamo več za prevoze, prenočišča, trekkinge... Prav tako je težje najti nekoga, ki ti popazi prtljago, ko skočiš na stranišče ali ko se želiš na plaži namočiti v vodi. Po drugi strani pa ima pa tak način potovanja poleg zgoraj omenjenih dveh pozitivnih lastnosti še druge prednosti. Ni se ti treba prilagajati nikomur, razen lastnim interesom, bolj smo odprti za spoznavanje novih ljudi, bolj smo prepuščeni lastni iznajdljivosti, lažje nas sprejmejo kot celo gručo ljudi.
Predvsem ženske popotnice, ki potujejo same, se mnogokrat srečujejo z negodovanjem bližnjih in tudi v njih same se lahko zarije dvom. Nekaj splošnih nasvetov tako ni odveč: nošenje nevpadljive obleke, lažni poročni prstan, kapa in sončna očala, zaradi katerih se počutimo manj izpostavljene, v denarnici slika našega "moža", popolno ignoriranje klicev in pripomb lokalnih "mačev". In pa seveda izogibanje samotnim, sumljivim krajem, posebej po sončnem zahodu.

10) POPOTNA FOTOGRAFIJA

Če smo na področju fotografije stari mački ali telebani, pravgotovo si skoraj vsak želi domov prinesti nekja fotografij. Lahko smo manj zahtevni in si v žep potisnemo le mali žepni fotoaparat, ali pa s sabo jemljemo cele potovalke fotografske opreme. Ali vse nianse vmes, seveda. V katerikoli odtenek že sodimo, za svojo opremo dobro skrbimo, jo varujemo pred mehaničnimi poškodbami ali krajami, saj mnogokrat bolj kot materialna škoda ob izgubi aparata, boli izguba fotografij in s tem spominov, ki bi jih doma radi delili z drugimi.
Dobro je, če si naredimo varnsotne kpije fotografij in jih redno presnemavamo na CD-je, USB ključe ali pa posebej dobro shranimo spominske kartice. Čeprav je velika spominska kartica cool, pa je morda bolje, da imamo več manjših, saj v primeru, da izgubimo eno od njih, ostanemo le brez enega dela poti, ne pa brez vseh fotografij.


POMEMBNI POJMI:

Popotništvo: samostojno organizirano in izvedeno potovanje, z namenom spoznavanja tujih kultur
Travel bug: angleški izraz, ki opisuje željo po potovanju, popotniška mrzlica
Travel junkie: odvisnež od potovanja, nekdo, ki stalno čuti potrebo po potovanju, ki ni vezana na željo videti točno določeno deželo, temveč na željo po potovanju samem
Nizkocenovni letalski prevoznik: kot že ime pove, gre za prevoznike, ki ponujajo poceni letalske prevoze. Cene so znižane na račun znižanja nekaterih stroškov, kot so letenje z manjših, obrobnih letališč, zmanjšanje števila osebja, izključno elektronsko poslovanje, plačljivost vseh dodatnih storitev, nefleksibilnost kart in drugi pogoji poslovanja
Lonely planet: eden največjih vodičev na svetu in eden prvih, specializiran za backpackerje. Zgodovina sega v leto 1973, ko je izšel prvi - Across Asia on the Cheap. Najbolj znan in prodajan naslov do danes je South-East Asia on a Shoestring, knjiga, ki jo ljubkovalno imenujejo "Rumena Biblija". Na splošno je LP med popotniki mnogokrat sprejet kot Biblija, do danes pa so izdali okoli 500 knjig v osmih jezikih. Letno se proda več kot 6 milijonov LP vodičev.
Trekking: največkrat večdnevni pohod, mnogokrat v ruralno, težko dostopno območje
Last minute: večinoma se navezuje na počitnice, v povezavi s popotništvom pa se pojem pojavlja pri letalskih kartah. Gre za letalske karte, ki jih prevozniki tik pred datumov odhoda ponudijo po znižani ceni, da letalo ne leti prazno.
Kreditna kartica: plačilna kartica, s katero lahko plačujemo v večini trgovin, restavracij, hotelov... Pri kreditni kartici stroške nakupov poravnamo enkrat mesečno.
Debetna kartica: kartica, ki jo največkrat uporabljamo za dvigovanje gotovine na bankomatih. Pri plačevanju z debetno kartico nam banka stroška trga sproti, kar je razlika med debetno in kreditno kartico.
Visa Electron: nekakšen hibrid med debetno in kreditno kartico, saj lahko z njo plačujemo kot s kreditno (tudi preko interneta in v tujini), vendar nam banka stroške z računa trga sproti in takoj po nakupu, ne le enkrat mesečno
Elektronska letalska karta: danes prevladujoča oblika poslovanja z letaskimi kartami. Ko opravimo nakup karte, na elektronski naslov dobimo kodo rezervacije in podatke o letu. S printom tega emaila ali ponekod le s kodo nato na letališču dvignemo boarding pass.
Check in: prijava na let na letališču, kjer tudi oddamo morebitno prtljago
Boarding pass: karta, ki jo na letališču dobimo pri čekiranju. Na njej je čas leta (departure), terminal, odhodna vrata (gate), čas vkrcavanja (boarding time), in številka sedeža.
Viza: ali vizum je dovoljenje, ki ga pristojno diplomatsko konzularno predstavništvo države v tujini izda tujcu, na podlagi katerega lahko, če ni razlogov za njegovo zavrnitev, vstopi v državo in v njej biva toliko časa, kolikor je določeno z vizumom
Backpacking: oblika popotništva, razširjena predvsem med mladimi. Ta vrsta potovanja je dobila ime po nahrbtniku, saj zaradi praktičnosti in mobilnosti backapckerji prtljago s sabo nosijo v nahrbtniku. Še ena značilnost backpackinga je čim nižji budžet, kar pomeni, da se mnogokrat odpoveju udobju na račun avanturističnih doživetji.
Potovalni čeki: čeki, ki jih za določeno vsoto kupimo na izbrani banki, nato pa jih na potovanju v drugi banki zamenjamo v gotovino
Google: odgovor na vsa naša vprašanja


Tako, počasi se bližamo koncu. Še nekaj koristnih povezav:

Sedaj ko ste prebrali vseh 6 zapisov in si jih vtisnili v telebanske možgančke, vse prebrano POZABITE! Bistvene vrednote popotnika so namreč svoboda, neodvisnost, neobremenjenost in samoinciativnost.

Srečno pot!

3 komentarji:

  1. Pozdravljeni vsi. Sem tukaj, da pričam, kako sem dobil posojilo od gospoda Elije, potem ko sem večkrat zaprosil od različnih posojilodajalcev, ki so obljubili, da mi bodo pomagali, vendar mi tega niso nikoli dali. Dokler me ni prijatelj predstavil gospod Elija, mi je obljubil, da mi bo pomagal, in res je storil, kot je obljubil, brez kakršnega koli odlašanja. Nikoli nisem pomislil, da še vedno obstajajo zanesljivi posojilodajalci, dokler nisem spoznal gospoda Elije, ki mi je resnično pomagal posojilo v višini $60.000 USD in spremenilo moje prepričanje. Ne vem, če na kakršen koli način potrebujete resnično in nujno posojilo. Prosim, obrnite se na gospoda Elija po njegovem e-poštnem naslovu: (loancreditinstitutions@gmail.com) hvala. VSE VSE NAJBOLJŠE PRIJATELJE

    OdgovoriIzbriši
  2. Pozdravljeni vsi. Sem tukaj, da pričam, kako sem dobil posojilo od gospoda Elije, potem ko sem večkrat zaprosil od različnih posojilodajalcev, ki so obljubili, da mi bodo pomagali, vendar mi tega niso nikoli dali. Dokler me ni prijatelj predstavil gospod Elija, mi je obljubil, da mi bo pomagal, in res je storil, kot je obljubil, brez kakršnega koli odlašanja. Nikoli nisem pomislil, da še vedno obstajajo zanesljivi posojilodajalci, dokler nisem spoznal gospoda Elije, ki mi je resnično pomagal posojilo v višini $60.000 USD in spremenilo moje prepričanje. Ne vem, če na kakršen koli način potrebujete resnično in nujno posojilo. Prosim, obrnite se na gospoda Elija po njegovem e-poštnem naslovu: (loancreditinstitutions@gmail.com) hvala. VSE VSE NAJBOLJŠE PRIJATELJE

    OdgovoriIzbriši