torek, 5. avgust 2008

Pred odhodom...

Ta blog je nastal z namenom, da se oglašam s potovanja po jv Aziji. Odpravljam se v ponedeljek, čez 6 dni in me ne bo 7 tednov, do 30. septembra.

Zaenkrat je načrt nekako tak: let v Bangkok, po aklimatizaciji pot naprej čez severno Tajsko do Chiang Maija, kjer se s sopotnico dobiva še z dvema Slovenkama in gremo skupaj na kak treking. Predvidoma pot naprej proti laoški meji, od tam malo po severu Laosa. Sama si zelo želim na treking v Luang Nam Thaju, vendar bomo videli, kako bo s cestami, saj so že v sušni dobi težko prevozne. Nato proti jugo, do Luang Prabanga, preko Vang Vienga do Vientiana, glavnega mesta Laosa. Če bo čas dopuščal, bi si rada ogledala tudi jug, predvsem Si Phan Dot, kjer ponekod baje še elektrike nimajo cel dan. Če bova že na tistem koncu, še skok v Kambodžo, verjetno z letalom, da prihraniva na času. Začetek v obveznem Siem Reapu, Batambang, Phnom Penh in na koncu relaksacija na osamljenih plažah okoli Sihanoukvilla, če se jih te dni še najde. Žal za Kambodžo ne bo veliko časa, mnogo premalo za "pristno" Kambodžo, "off the beaten track" Kambodžo. Vzhod je baje veliko lepši, pristnejši, a tudi težko dostopen. Ceste v deževni dobi... no ja cest baje tako ali tako ni. Bomo videli, za začetek se bom morala zadovoljiti z bolj klasičnimi destinacijami. Iz Kambodže povratek v Bangkok in let domov.

Stroški... Niti niso tako visoki, kot vsi pričakujejo. Za letalsko karto sva plačali 588€. Drugi stroški pred potovanjem so še:
  • Cepljenje proti hepatitisu A in B: dve dozi po 51€
  • Viza za dvakratni vstop na Tajsko (na tajskem konzulatu v Ljubljani na Pražakovi, izdelava traja 2 delovna dneva): 50€
  • Zavarovanje: okoli 40€
  • Vodič Lonely planet: nekaj čez 20€
  • Pohodniški čevlji in druga oblačila: okoli 100€ (kupila le najnujnejše, oblačila za vsakdan si bom kupila dol, ker bo to občutno ceneje)
  • Popotniške drobnarije kot so popotniške brisače, spalka, money belt... : okoli 50€
  • Nekaj drobnarij iz lekarne - še neznana cena
  • Prevoz do Muenchna in nazaj - okoli 90€
Ja, sliši se veliko, pa še na poti nisem... ampak ko si enkrat tam, prideš dokaj poceni skozi, če se znajdeš. Računam, da bom porabila okoli 15€ na dan, to je okoli 800€, največ 900€. Torej okoli 1800 za sedemtedensko potepanje po daljnih deželah. Se še vedno sliši veliko? Meni ne, glede na to, da bi morda kakega stotaka, dva manj dala za 14-dnevene počitnice na Tajskem s katero od turističnih agencij. Pa še užitka načrtovanja potovanja bi bila oropana.

Pred odhodom moram urediti še:
  • Zavarovanje
  • Prevoz do Muenchna
  • Lekarniške zadeve in nakup drugih drobnarij (šiviljski pribor, ključavnice...)
To je zaenkra to, če ne prej se oglasim iz Bangkoka!

Ni komentarjev:

Objavite komentar