ponedeljek, 24. september 2012

Kuskusov narastek z ananasom in indijskimi oreščki

Kuskus je jed, ki izvira iz Severne Afrike. Narejen je iz pšenice, redkeje iz prosa. Pri nas poznamo predvsem instant verzijo, katere glavna prednost je, da je pripravljena neverjetno hitro. V nasprotju z originalom, ki rabi precej časa za pripravo, je instant kuskus gotov v nekaj minutah. Streže se ga kot prilogo mesu ali zelenjavi, dobro gre praktično k vsaki omaki, ki bi jo sicer pripravili k kakšnim drugim testeninam. Sama ga kot prilogo kuham tudi namesto riža. Odličen je tudi za pripravo malice za v službo ali predavanja, saj ga lahko ohlajenega zmešamo z najljubšo popečeno ali surovo zelenjavo, tuno ali celo koščki piščanca, dodamo nekaj kapljic olivnega olja in imamo hladno solato.
Velja za eno bolj zdravih žitnih jedi. Vsekakor je bolj zdrav kot testenine, saj ima boljše razmerje ogljikovih hidratov, vitaminov - naprimer ima kar dvakrat več vitamina B6 - in beljakovin. Vsebuje precej več beljakovin kot beli riž, prav tako ima znatno manj kalorij kot riž ali testenine.
Pri nas ga dobimo praktično v vsaki trgovini z živili, ponavadi nekje blizu testenin in različnih kaš. Najdemo ga tudi v bio različici med zdravo prehrano v bolje založenih trgovinah in seveda v bolj specializiranih prodajalnah, kjer pa je navadno nekoliko dražji.

Potrebujemo:

Približno 3dcl kozarček instant kuskusa
Ananasov kompot (tavelika konzerva)
Pol limone
Indijske oreščke
Kardamom
Med

Kuskus skuhamo s primerno količino tekočine (navodilo na embalaži). Le da namesto vode zmešamo vodo iz ananasovega kompota in jo po potrebi razredčimo z vodo. Za intenzivnejši okus lahko dodamo nekaj 100% ananasovega soka. Če želimo bolj mlečen rezultat, lahko zmešamo ananasovo vodo z mlekom, a na lastno odgovornost, saj sama tega nisem preizkusila (v hladilniku zmanjkalo mleka...). Dodamo tudi sok pol limone. Paziti moramo, da kuskus ni preredek, zato je bolje, da dodamo manj vode in jo po potrebi prilijemo. Ko je kuskus gotov, ga pustimo, da se nekoliko ohladi.
Ohlajen kuskus pretresemo v stekleno ovalno posodo za v pečico ali podoben ekvivalent. Primešamo mu dve zvrhani jedilni žlici medu (sama imam raje zelo sladko, a količino medu lahko prilagajamo) in dobro premešamo. V terilniku stremo kardamom. Kardamom se lahko kupi že zmlet na oddelkih z začimbami v vseh malo bolje založenih trgovinah (Kotanyi naprimer ga ima v vrečki). Vendar imam raje še celega, pa ne le zato, ker ga je strašno zabavno treti v terilniku. Zdi se mi, da začimbe na splošno tako razvijejo bolj intenziven okus. Moj kardamom je sicer iz 3 Muh, kjer se mimogrede med drugim najde kar nekaj zanimivih začimb, čajev, kav in drugih prehrambenih izdelkov s celega sveta, in to po sistemu pravične trgovine.
Ko primešamo za pol čajne žličke kardamoma, dodamo še koščke ananasa iz kompota ter pest indijskih oreščkov. Vse skupaj dobro premešamo. Na koncu zmes premažemo še s plastjo medu.
Narastek damo v pečico in pečemo pri 180 stopinj kakšnih 20 minut. Ko je gotov, ga pustimo, da se dobro ohladi.



Ni komentarjev:

Objavite komentar