ponedeljek, 30. maj 2011

Tista druga Malta

…tista še bolj mediteransko umirjena, s še bolj prijaznimi prebivalci, s številnimi vasicami, izgubljenimi v času ter še bolj ljubkimi avtobusi, tokrat v rdeče-sivi izvedbi, ki vozijo bolj po potrebi. Imenuje se Gozo.

DSC_1043-1

DSC_1045-1

Victoria je glavno mesto otoka in glavna znamenitost sta pravzaprav kar dva supermarketa, ki prideta prav, če si nastanjen kje, kjer tega ne premorejo. A tudi drugače je sproščeno mestece s citadelo z lepim razgledom nad mestom.

DSC_1100

DSC_1101

Xlendi je turistično naselje nekaj kilometrov iz Victorie. Sredi maja je bil precej opuščen, a tudi poleti najbrž precej zaostaja za svojimi različicami z Malte.

DSC_1074

DSC_1124

Glavni znamenitosti sta Dwejra s Azurnim oknom in otoček Comino s Modro laguno. Slednji je res slikovit, a žal je Modra laguna posledično precej nabita s sonca željnimi turisti. Preostali del Comina je prazen in vreden sprehoda.

DSC_1131

DSC_1157

Tako na Malti kot na Gozu cestam zaenkrat še kraljujejo stari avtobusi, ki pa jih bodo načrtovano zamenjali julija letos. Če je na Malti javni prevoz še kar dobro urejen, je ta na Gozu bolj redek, a otok je tako majhen, da se ga da skoraj prehoditi, saj nikoli nisi več kot nekaj kilometrov stran od načrtovanega cilja.

DSC_1162 - Kopija

Xaghra je tipično mestece na hribu, kjer je središče življenja trg z značilno cerkvijo in malimi kavarnicami s plastičnimi mizami, idealno postavljenimi za opazovanje mimoidočih, kjer cele dneve posedajo lokalni možje in strastno debatirajo o življenjskih resnicah.

DSC_1180

Kolo je super način za spoznavanje Goza, a žal kolesarjenje ni ravno idealno. Gozo je bolj hribovit, kot zgleda na prvi pogled in nekateri vozniki vozijo precej mediteransko divje.

DSC_1191

Obale Malte in Goza so polne dih jemajočih pečin, nekaterih visokih krepko preko 100 metrov. Po klifih med vasjo Sennat in Xlendijem vodi zelo lepa peš pot čez ravnino, kjer je zgoščena večina kmetovanja na otoku.

DSC_1198

Kljub temu, da večina ob omembi Malte in Goza pomisli na počitnice v hotelu in poležavanje na plaži, sta lahko ta miniaturna otočka še veliko več. Le kdo ne bi mogel vzljubiti še tako neudobnih avtobusov, ki te ne popeljejo le na drug konec otoka, ampak tudi za nekaj desetletji v preteklost? In pojoče zvenečega malteškega jezika, ki je svojevrstna mešanica med arabščino, italijanščino in angleščino (owright!)? Pa imen mest, ki zvenijo tako lepo - Victoriossa, Xlendi (izg. Šlendi), Shaghra (izg. Ša'ra), Mgar (izg. Midžar), Mdina?

2 komentarja:

  1. Aja, pa še en problem malteškega podeželja - si opazila, da se je zelo težko izogniti izpraznjenim nabojem? Sicer so Maltežani prijazni ljudje, a obsedeni s streljanjem ptic selivk. Bokve, koliko naših štorkelj sestrelijo malteški "junaki" :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Sem brala v Lonely Planetu, a nisem opazila... Mogoče ni bila sezona :) Bogi ptički...

    OdgovoriIzbriši